‘Lieve Famke Louise,’

by

Woensdag 26/9/2018

Lieve Famke Louise,

Ik vind je fascinerend. Zo, dat is eruit. Laten we eerst wat dingen uit de weg helpen. Van je muziek ben ik namelijk absoluut geen fan, maar ik ben dan ook überhaupt geen fan van het genre. Ik heb ook, op tien minuten geleden na, nog nooit een vlog van je gezien. Dat zal jou worst wezen, je vlogs worden massaal bekeken en je nummers zijn al miljoenen keren gestreamd. Misschien vraag je je nu dan af, waarom ik deze brief schrijf. Dat doe ik, lieve Famke, omdat ik de reacties die jij krijgt nog fascinerender vind. En dan niet op een positieve manier. Mensen branden je af op alles wat je doet. Je hoeft maar één selfie te plaatsen om reacties te krijgen die zo grof zijn dat ik ze hier niet neer ga zetten. Je weet zelf wel welke ik bedoel. Heel Nederland weet het ook denk ik.

Wat ik zo gek vind, is dat het woord van het jaar girlboss is. In elk geval in mijn bubbel. Ik omring me dan ook met een boel feministen. Toch denk ik dat na de talloze posts en boeken het woord ondertussen een begrip is geworden. Nou vind ik het woord eigenlijk maar niks, want als ik ergens de baas over ben, wil ik geen girlboss gevonden worden. Dat is niet het punt natuurlijk. Het punt is dat jij voor mij de ultieme ‘girlboss’ bent. Eigenlijk gewoon, de ultieme baas. Je bent net zo oud als ik, je wordt ook twintig dit jaar en je verdient meer dan, nouja ik denk wel negentig procent, van alle mensen die jou uitschelden. Je staat aan de top van een miljoenenbedrijf. Ik zou tekenen voor een imperium als het jouwe. Toch lijkt niemand dat te zien. Ze zien alleen maar hoe je met je middelvingers opgestoken in een onderbroekje staat te dansen. Ik bedoel het niet denigrerend hoor, als ik jou was zou ik ook continu met opgestoken middelvingers rondlopen. En dat onderbroekje, ach, je kan het hebben en al was dat niet zo, je hebt schijt.

Ik vind dat de mensen in Nederland zouden moeten zien wat je bereikt heb. Je brengt om de haverklap singles uit die elke keer gigantisch veel geluisterd worden. Je hebt samenwerkingen met de grootsten in jouw genre. Je hebt een immens groot bereik op al je socials. Er is een documentaireserie over je gemaakt en achter de schermen is er vast nog een heleboel wat men niet weet. En tuurlijk, je hebt een heel team achter je. Maar als jij niet jij was, zo eigenwijs en vastberaden, was je gewoon een meisje van negentien met dromen. Dat niet iedereen je leuk vindt is prima, dat moet je ook niet willen. Dat mensen zich voelen dat ze zich moeten schamen, omdat ze je leuk vinden? Dat slaat absoluut nergens op. Ik vind het zo treurig dat we bijna massaal hebben besloten dat we jou moeten haten, omdat dat is wat nu sociaal geaccepteerd wordt.

Als ik een dochter had, zou ik willen dat ze jou als rolmodel had. Oke, ik zou het niet zo leuk vinden als ze zich net zo zou kleden, maar ik draag ook wel eens dingen die mijn moeder niet zo leuk vind. Daarbuiten ben je trouwens ook gewoon volwassen. Ik zou willen dat mijn dochter opkeek naar een meisje, een jonge vrouw van haar generatie, die haar kansen pakt en die zich niet uit het veld laat slaan. Al zal je vast soms zitten huilen op je kamer, dat is het leven ook. Ik kan me voorstellen dat dat jouw leven zéker ook is. Toch mag je trots zijn en ik hoop dat je dat bent, want tegen jou hoeft niemand meer te zeggen ‘die komt er wel’, je bent er namelijk al.

Van mij zou feminisme niet in een broekje zoals het jouwe hoeven, maar je bent voor mij wel een van de grootste feministen van deze generatie. Je laat meisjes geloven in wat ze kunnen bereiken. Je bent je eigen baas, je doet wat je zelf wilt. En lieve Famke, onthoud, onderschat worden is immers het beste wat je kan overkomen. Dat hoorde ik een piraat zeggen van de week. Als ik jou was, zou ik nu nog even met die middelvinger zwaaien, want jij hebt geleerd dat je echt alleen op jezelf kunt vertrouwen.

Het ga je goed! Liefs.

No tags 1 Comment 3
1 Response

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *