Heb uw naasten lief: ‘Meer dan ooit voel ik de strijdlust’

by

Dinsdag 7/1

‘Heb uw naasten lief’ schijnt Jezus gezegd te hebben. Hij zal dan toch met een kater wakker moeten zijn geworden zondag. De Nashville verklaring is dan namelijk al zo’n tweehonderdvijftig keer getekend. Niet door religekkies, maar door predikanten, voorgangers en zelfs politici. Die niet op het voorval konden reageren, gezien hun rustdag. Opvallend: het vodje is alleen getekend door mannen. 

De verklaring zelf spreekt zich niet alleen uit tegen homoseksuelen en transgenders, het verklaart ook dat homoseksualiteit te genezen is. Een gedachte waarvan we toch al even af zijn. Ik roep vaak dat ik jong had willen zijn in de sixties en nu voel ik me ook zo. Niet omdat ik een Mary Quant jurk draag of Mary Janes of omdat mijn vrienden Beatlehaar hebben, maar om de kortzichtigheid die nu heerst. Meer dan ooit voel ik de strijdlust die de vrouwen toen ook gevoeld moeten hebben. Om de gedachte dat politiek leiders van het land waarin ik opgroei deze verklaring ondersteunen. Leiders die de eed die ze hebben afgelegd op onze grondwet overtreden.

We zouden er geen aandacht aan moeten schenken, is wat je hoort. Het waait vanzelf wel over. Dat zal best, maar laten we erover praten. Mocht een islamitische predikant deze verklaring hebben opgesteld, hadden we het er namelijk ook over gehad. Hij was waarschijnlijk opgepakt ondertussen. En Kees van der Staaij maar lachen. ‘Mogen wij ook nog Christen zijn?’ vraagt hij. Een vrij inhoudsloze reactie, want hoewel ik persoonlijk in het hele geloof niks zie, mag dat. Daar zal iedereen het over eens zijn. Dit soort uitingen voor je houden zou echter wel wenselijk zijn. 

De Nashville verklaring polariseert. Misschien onbewust, maar overduidelijk. Misschien moet ik je geheugen even opfrissen, maar in 2018 waren er bushokjes met posters van zoenende mannen. Door het hele land werden bushokjes vernield. Dit mag nóóit meer gebeuren, riepen we stellig. Nu, in 2019, sturen we er op aan. Het mag nu dan wel om woorden gaan, ze zijn uitgesprokener dan toen. We kunnen niet zeggen dat het jochies waren uit boerengaten, dat ze niet toerekeningsvatbaar zijn en het gewoon leuk vinden te vernielen. Stuk voor stuk, zijn deze mannen hoogopgeleid. 

De beslissing is zelfs tegenover christenen ronduit beledigend, of zo zie ik het toch. Er staat namelijk in dat je niet alleen zondig bent wanneer je zelf valt op het andere geslacht, maar ook als je dit goedkeurt. Als je dus als moeder jarenlang hebt gedaan over het accepteren van je dochter die lesbisch is, zit je nu fout. Mocht je denken dat God je toestemming heeft gegeven en dat liefde van iedereen is, niet waar. Je bent een zondaar. Krab jezelf nog maar eens achter de oren, moeder, denk aan die huilende dochter toen ze na jarenlang worstelen met zichzelf uit de kast kwam. Je zit fout, het staat er. 

Dat een boek zo oud als de Bijbel nog wordt gebruikt voor het moedwillig verspreiden van haat vind ik ongelooflijk. Het zal vast een mooi naslagwerk zijn, maar net als in andere boeken die zo oud zijn, moet er af en toe wat gefilterd worden. Honderden jaren geleden werden boeken geschreven die nu omstreden zijn, omdat ze bijvoorbeeld racistisch zijn in de ogen van een weldenkend mens in 2019. Dan vraag ik me af waarom deze gelovigen dan niet filteren in wat de Bijbel ons te vertellen heeft. Geloven deze mensen ook dat de wereld plat is? Het zou me ondertussen niks meer verbazen. 

Ik hoop dat als je vandaag ergens een regenboogvlag gehesen ziet, dat je erbij stilstaat dat we in Nederland nog lang niet zo ver zijn als dat we denken. En dat je het opneemt voor de persoon die voor homo wordt uitgescholden op straat. Ik hoop dat je lef toont in tijden dat het het hardst nodig is. 

No tags 1 Comment 0
1 Response
  • Lizanne
    January 9, 2019

    Mooi geschreven! We moeten er zeker over praten. Van zwijgen komt niks, al helemaal nooit verandering. Ga zo door, heldin!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *