Gebruik je verstand: stem op een vrouw 

by

Zaterdag 16/3/2019

Ik ben opgevoed met de gedachte “stem op een vrouw”. Niet alleen mijn moeder doet het, ook mijn vader, mijn opa en vermoedelijk de andere mannen in mijn familie. Omdat niet iedereen van dit geëmancipeerde voorrecht mag genieten, stemmen heel veel mensen maar ‘gewoon’ op de lijsttrekker. Als de partij waar je op wilt stemmen achter die persoon staat, zal ‘ie het vast goed gaan doen. Dat zal zeker ergens waar zijn, het treurige is alleen dat de lijsttrekker meestal van het mannelijk geslacht is. Treurig, in de zin van, vrouwen maken bij voorbaat al minder kans. 

Op plekken waar ik me ongemakkelijk voel, en dat zijn er best wat, ga ik soms mensen tellen waarvan ik denk dat ze op Forum voor Democratie zouden kunnen stemmen. Om me dan in hen in te leven. Over het algemeen voel ik me daarna stukken beter. Forum is namelijk één van de drie partijen zonder vrouwelijke parlementsleden. Nou kunnen we Thierry Baudet sowieso niet al te serieus nemen natuurlijk, dus laten we niet te lang bij hem stil blijven staan. Overigens hebben DENK en de SGP ook geen enkel vrouwelijk parlementslid, om die ook even af te zeiken.

Woensdag mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en Waterschap. Nu wist ik tot een paar weken geleden zelf ook niet precies wat dat inhoudt, maar het schijnt zo te zijn dat er zaken geregeld worden die te klein zijn voor onze regering, maar te groot voor de gemeentes. Waarom het zo belangrijk is om op een vrouw te stemmen? Ik zal de feiten even voor je op een rijtje zetten. Op dit moment is slecht 31 procent van de Tweede Kamer, 36 procent van de Eerste Kamer, 30 procent van gemeenteraden en 26 procent van de wethouders vrouw. Terwijl we toch voor de wet gelijk zijn.

Waar vrouwen vorige week zaterdag massaal door Amsterdam trokken, vraag ik jullie vandaag massaal naar de stembureaus te trekken. Als we allemaal stemmen op een vrouw in een ‘onverkiesbare’ positie, kunnen wij de verandering maken die we zouden willen zien. Concreet: pak dat potlood op en stem op de eerste vrouw met een plek lager dan het gepeilde aantal zetels. Ik zelf weet al op wie ik ga stemmen. Op een partij die ik mogelijk niet links genoeg acht, maar met daarin een vrouw die strijd voor emancipatie en onderwijs. Het allermooiste? Ze is negentien. Een jaar jonger dan ik en minstens zo strijdlustig in wat ze doet. Fel in debatten en ondanks haar leeftijd, weet ze absoluut waar ze mee bezig is en hoe ze die boodschap overbrengt. 

Want mocht je nou echt zin hebben je te verdiepen, Google dan eens wat van die vrouwen op de kieslijst die op de mat lag. Naast dat de politiek een stuk diverser mag qua geslacht, zou het natuurlijk helemaal fijn zijn als dit ook eens werd doorgetrokken tot afkomst en leeftijd. Op dit moment blijft de politiek toch een hoogopgeleid witte mannen wereldje. Blank, zoals ze zichzelf waarschijnlijk liever noemen. Wat ik zou willen zien, is onze generatie die samen met de generatie(s) voor ons besluit over een land, niet enkel mensen die ouder zijn dan mijn ouders en hoger opgeleid dan de meeste in dit land. 

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *